Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Ã…rets Black Friday satt ny omsetningsrekord

Ã…rets Black Friday satt ny omsetningsrekord
Bror William Stende, direktør for Faghandel i Virke.
Foto: Virke
therese.karlsrud.haugen

Omsetningen for Black Week økte med 3,7 prosent.

ANNONSE

Sist uke åpnet nordmenn lommebøkene og lot kortene gå enda varmere enn på samme tid i fjor, skriver Virke i en pressemelding.

Ny rekord ble satt i forbindelse med årets Black Friday, og tall fra Kvarud Analyses julehandelsindeks viser at omsetningen for hele uka, altså Black Week, økte med 3,7 prosent.

– Vi ser at stadig flere butikker utvider konseptet med Black Friday og gir gode tilbud både i dagene før og etter, sier Bror William Stende, direktør for Virke Faghandel i en pressemelding. 

Black Friday er fortsatt størst

Fredagen er dog fortsatt den største handledagen, og stod for 35,2 prosent av ukens omsetning. Dette skal tilsvare omtrent det samme som i fjor. Spredningen av tilbud bidro til at omsetningen i uke 47 var 43 prosent høyere enn i uke 46, mot for 32 prosent i fjor. 

– I fjor var omsetningsveksten på Black Friday på formidable 16,2 prosent. Til tross for større spredning av gode tilbud gjennom hele uka i år, fortsatte omsetningen på Black Friday å vokse med 3,1 prosent og med 4,1 prosent i ukens øvrige dager. Det viser at Black Friday, som virkelig skjøt fart i Norge i 2015, er kommet for å bli, slår Stende fast.

Hus og hjem ble vinneren 

Med en økning på 9,5 prosent, var det butikkene på kjøpesentrene som selger varer til hus og hjem som hadde den største økningen i Black Week. Spesialbutikker, som sportsbutikker, apotek, blomsterbutikker, gullsmedbutikker og lignende, følger etter med en vekst på 4,4 prosent sammenlignet med i fjor.

Butikker innen mat og drikke samt kles-, sko- og veskebutikker gikk ned med henholdsvis 0,9 og 0,5 prosent mot fjoråret. Når det gjelder nedgangen blant klær, sko og vesker kan netthandel ha hatt noe innvirkning, men det henger også sammen med kampanjeperioder og vær mener Virke.

- Økt netthandel kan selvsagt ha noe betydning for utviklingen innen klær, sko og vesker, men betyr mindre innen mat og drikke. At omsetningen innen enkelte kategorier svinger når du sammenligner uker fra år til år, kan ha sammenheng med kampanjeperioder og ikke minst været. Spesielt er salg av klær og sko avhengig av dette og trenger en lengre kuldeperiode for å få fart på de tunge vintervarene, sier Bror William Stende, direktør for Virke Faghandel, i en mail til eHandel.com.

Del artikkel: