Søk
Close this search box.
Søk
Close this search box.
ANNONSE

Tegn på at store deler av julehandelen foregår utenfor Norge

Tegn på at store deler av julehandelen foregår utenfor Norge
I følge Virkes julehandelindeks ser det ut til at mye av julehandelen foregår foran pcen, men utenfor Norges grenser.
therese.karlsrud.haugen

Omsetning i butikkhandel på kjøpesentrene er fallende, men det skal ikke være de norske nettbutikkene som står for det meste av julehandelen av den grunn.

ANNONSE

Omsetningen i uke 48, uken etter Black Week, gikk ned med 4,2 prosent sammenlignet med samme uke i fjor. Korrigert med én handledag mindre i år, er nedgangen på 0,5 prosent, i følge tall fra Virkes julehandelsindeks.

– Det kan se ut til at mange har tatt en liten handlepause etter en hel uke med gode tilbud og Black Friday. Det er som forventet, sier Bror William Stende, direktør for Virke Faghandel, i en pressemelding.

Bruker mer penger på opplevelser enn varer

Omsetningen i butikkhandelen på kjøpesentrene gikk ned med 5 prosent i uke 48, mens kjøpesentrenes øvrige virksomheter med tilbud av tjenester og servering, hadde en vekst på 4,1 prosent.

– Dette tyder på en trend der vi bruker relativt mindre på varer og mer på tjenester og opplevelser, forklarer Stende.

Samtidig med at omsetningen i kjøpesentrene er svak, rapporterte Posten tidligere i uken om all-time high i antall pakker som hoper seg opp. Dette er som følger av en økende netthandel, som tyder på at mange har startet julehandelen foran pcen.

Veksten i norske nettbutikker faller

Onsdag meldte Posten om at det tirsdag kveld lå 290.000 pakker i Post i Butikk. Det skal være over 100.000 flere enn normalt. I uke 50, neste uke, er det ventet rekordhøyt antall pakker i Post i Butikk, som trolig blir godt over 300.000.

Det skal dog ikke tyde på at det er de norske nettbutikkene som står for mesteparten av Postens pakker. I følge Virke er veksten i de norske nettbutikkene fallende, mens den utenlandske netthandelen stadig øker. 

– Vi ser at veksten i norske nettbutikker er fallende, mens utenlandsk netthandel øker. Sett i lys av Postens tall, kan mye tyde på at stadig mer av julehandelen skjer utenfor Norge.

 

Del artikkel: