SĂžk
Close this search box.
SĂžk
Close this search box.
ANNONSE

Virke: - ByrÄkrati bremser fortsatt norske bedrifter

Virke: - ByrÄkrati bremser fortsatt norske bedrifter
- ByrÄkratiet er en barriere mot lÞnnsomhet og konkurranseevne for norske bedrifter, sier Vibeke Hammer Madsen, administrerende direktÞr i Hovedorganisasjonen Virke.
Bilde: Virke
BjĂžrn Skomakerstuen

Virke-direktĂžren er kritisk til at Solberg-regjeringen ikke har gjort mer for Ă„ gjĂžre det enklere Ă„ drive butikk her til lands.

ANNONSE

PĂ„ Virkes konjunkturseminar tirsdag denne uken la hovedorganisasjonen frem en fersk undersĂžkelse som viser at 68 prosent av Virkes medlemmer mener det er like mye regler og rapporteringskrav i dag som for fire Ă„r siden - mens 28 prosent mener det er enda mer.
 
52 prosent mener NAV er skjema-verstingen.

FĂ„ merker forbedring

- De fleste av vÄre medlemmer opplever ingen forbedring. Det er et paradoks, med tanke pÄ at Solberg-regjeringen har vÊrt veldig opptatt av Ä forenkle for nÊringslivet, sier Vibeke Hammer Madsen, administrerende direktÞr i Hovedorganisasjonen Virke, i en pressemelding.
 
Syv av ti virksomheter synes ikke det er enklere Ă„ drive i dag enn da Solberg-regjeringen startet forenklingsarbeidet i 2013 kommer det frem i en fersk undersĂžkelse.
 
Kun 20 prosent av de spurte mener at det har blitt fĂŠrre reguleringer og rapporteringskrav. Dette er likevel en forbedring fra 2016, da bare 10 prosent svarte at byrden er blitt lettere.

Nytten ved en ny regel mÄ vÊre hÞyere enn kostnaden den medfÞrer for nÊringslivet.

Vibeke Hammer Madsen

- Gevinsten spises opp

Solberg-regjeringen har siden 2013 gjennomfĂžrt forenklinger som gir nĂŠringslivet 15 milliarder kroner i besparelser.

- Gevinsten spises opp av nye regler og rapporteringskrav. Spesielt for alle smÄbedriftene, som utgjÞr 95 prosent av norske bedrifter, er byrÄkratiet en barriere mot lÞnnsomhet og konkurranseevne. For eksempel er arbeidsmiljÞloven altfor kronglete og bÞr forenkles, sier Madsen.

Virke-sjefen mener regjeringen mÄ sikre forenklinger for ytterligere 15 milliarder i neste periode.

Hun peker pÄ flere konkrete tiltak for Ä fÄ dette til.

- Nytten ved en ny regel mÄ vÊre hÞyere enn kostnaden den medfÞrer for nÊringslivet. Hvis én regel introduseres, bÞr to avskaffes. Mye bra er pÄ trappene gjennom videre digitalisering og effektivisering i offentlig etater, men det er fortsatt ikke godt nok. Det mÄ vÊre en tydelig politisk prioritet i neste regjeringsperiode, understreker Madsen.

UndersÞkelsen ble utfÞrt blant Virkes medlemmer i september 2017. Datagrunnlaget baseres pÄ svarene fra 1085 respondenter. 

Del artikkel: